אנחנו פוגשים אותן תדיר; הן מעשירות את הסלט שלנו, אנחנו מכינים מהן רטבים משובחים, אופים איתן עוגיות ועוגות נהדרות, משלבים אותן בחטיפי בריאות רבים או פשוט שותים אותן כמיץ או בלפתן – חמוציות. צבען שני מלכותי, הן מתפוצצות בפה וטעמן – טעם גן עדן. אך האם חמוציות הן רק פרי נהדר וחומר גלם שימושי במטבח או שיש עוד משהו שכדאי לדעת עליהן?
המשיכו לקרוא ותגלו…
1. חמוציות עשירות ברכיבים מזינים
זה אולי קשה להאמין כי חמוציות כל כך קטנות אך בכל חמוצית מסתתרים להם שפע של רכיבים תזונתיים חשובים. הן עשירות באנטי-אוקסידנטים, יש בהן ויטמין C, סיבים תזונתיים והן אנטי-דלקתיות. בנוסף מחקרים הראו כי חמוציות טובות לתפקוד הלב ואפילו יכולות לעזור למנוע סוגי סרטן. כוס אחת של חמוציות טריות או חצי כוס של חמוציות יבשות ביום יכולות לתרום לבריאות הכללית של כל אדם.
טבלת ערכים תזונתיים של חמוציות
במאה גרם חמוציות יש: 64 קלוריות ואין בהן שומן רווי או שומן טראנס בכלל, בנוסף, גם כולסטרול אין בחמוציות. ב-100 גרם חמוציות יש 2 מ"ג סודיום וסך כל הפחמימות עומד על 12 גרם. עוד נמצא ב-100 גרם חמוציות כ-5 גרם סיבים תזונתיים ו-4 גרם של סוכר בלבד. לבסוף, יש בחמוציות גם ברזל וויטמין C.

2. חמוציות מונעות דלקות בדרכי השתן
אם יש משהו שכל המומחים תמימי דעים לגבי חמוציות זה היכולת שלהן למנוע דלקות בדרכי השתן ולשמור על מערכת השתן בריאה. דלקות בדרכי השתן מטופלות על פי רוב באנטיביוטיקה, אך רבים חוששים משימוש יתר ופיתוח עמידות מאנטיביוטיקה לכן בשנים האחרונות העולם הקליני מפנה את תשומת ליבו לאמצעים מונעי דלקות בדרכי השתן, ונראה שחמוציות בהחלט עושות את העבודה.
משלוח מגשי פירות טריים לכל חלקי הארץ
יותר מ-70 מחקרים הוכיחו כי חמוציות יכולות למנוע התפתחות דלקת בדרכי השתן, ובמיוחד בקרב נשים שחוו זיהומים חוזרים ונשנים. נכון להיום, חמוציות נחשבות לחלופה הטובה ביותר לאנטיביוטיקה.
3. הידעתם? חמוציות דלות בסוכרים
בניגוד גמור לפירות האחרים שמסתיימים בסיומת Berries המסמלת את פירות היער למשל: תותים ופטל שחור או כחול העשירים בסוכרים, חמוציות מאוד דלות בסוכרים מטבען. בכל כוס של חמוציות יש כמעט כפית אחת של סוכר טבעי. זו גם הסיבה שכאשר מגישים חמוציות הן כמעט תמיד מלוות בתוספת מתוקה או מלוחה.
4. חמוציות כדאי לקחת ללב
בחמוציות יש פלבונואידים (פעם קראו להם ויטמין P) שמצויים גם ביין אדום ובענבים. רכיבים צמחיים ביו-אקטיביים אלו מפחיתים את הסיכוי לחלות במחלות קרדיו-וסקולריות (לב וכלי דם) על ידי מניעת התפתחות דלקות, עיכוב חמצון ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה ועידוד הליפופרוטאין בצפיפות גבוהה. כמו כן, חמוציות תורמות לכלי הדם ומשפרות את הלחץ הדם.

5. סוף סוף אפשר לחייך בפה מלא
מספר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו כי חמוציות מעכבות את התפתחותם של חיידקים המצויים ברובד השניים, בחלל הפה ובחניכיים. אפילו חברות שמייצרות משחות שיניים מכירות מחקרים אלו ויש מספר חברות המייצרות משחות שיניים שבהן משלבים חמוציות כדי לשפר את בריאות הפה. על פי המחקרים עולה כי רכיב ה- Proanthocyanidins המצוי בחמוציות הוא שאחראי על הבראת הפה, השיניים והחניכיים.
6. חמוציות מסייעות להקלה על אולקוס
הרפואה קושרת בין כיב קיבה (אולקוס) לבין זיהום הנגרם מהֶלִיקוֹבַּקְטֶר פִּילוֹרִי ומחקרים הראו כי חמוציות יכולות לעצור את ההתפתחות של זיהום זה. כך לדוגמה בניסוי שבדק 190 מבוגרים שסבלו מאולקוס נמצא כי נבדקים ששתו 2 מנות של מיץ חמוציות מדי יום עברו בהצלחה בדיקת המצאות הֶלִיקוֹבַּקְטֶר פִּילוֹרִי, כלומר הבדיקות שלהם הראו ערכים שליליים כשחיפשו את הֶלִיקוֹבַּקְטֶר פִּילוֹרִי. וזאת לעומת קבוצת נבדקים שצרכה פלסבו.
חמוציות או לא להיות
את החמוציות ניתן לצרוך בשלל דרכים. אפשר לשלב חמוציות טריות או מיובשות בתפריט היומי או השבועי במנות שאנחנו מכינים ואוכלים או לשתות אותן במיץ. אפשר גם לצרוך אותן כמיצוי המכיל ריכוז גבוה של חמוציות. אם בחרתם במיצוי חמוציות וודאו שאתם רוכשים את המיצוי בתוספת של ויטמין C כי הוא מעצים את ספיגת החמוציות.
לבריאות!